Cykelturisternas önskemål på cyklar

 

Cyklar för cykelturister

Cykelturisternas kravspecifikation på cyklar skiljer sig åt beroende på vilket segment man koncentrerar sig på. Jag riktar här in mig på en grupp som är +45, vana cyklister, reser utan barn, vill bo bekvämt, uppleva ett lands kultur, cyklar mellan 35-70km/dag och gärna äter goda middagar på kvällarna.

Vilka cyklar passar bäst

Det finns tre cyklar som passar den här gruppen mycket bra och det är lite beroende på var de kommer ifrån, hur landskapet ser ut, hur långa sträckorna är och vad det kostar att hyra de olika cyklarna. Jag kommer att presentera 3 modeller som är väl lämpade och jag börjar med den cykel som troligen kommer att omsätta mest pengar.

1. Standardcykel med 7-växlat nav ”Stabil och bekväm”

Detta är vad vi brukar kalla en standardcykel, eller damcykel för ofta fungerar det alldeles utmärkt med en cykel av unisexmodell med ett lågt insteg som lämpar sig både för herrar och damer. Växlarna fungerar genom att det finns ett vridbart handtag på höger sida om styret som sträcker en vajer som går in i baknavet. Det gör att hela växlarna finns inkappslade i navet och sällan går sönder och nästan inte kräver något underhåll alls. Cyklarna har fotbroms och en handbroms till framhjulet. Stabila kjolskydd, stänkskärmar och kedjeskydd i metall är att föredra eftersom dessa detaljer ger ett dåligt intryck om de är trasiga och de går lätt sönder när cyklarna transporteras eller inte tas om hand försiktigt.

Cyklarna behöver självklart ha både framlampa, Baklampa, reflexer och ringklocka för att de skall vara trafiksäkra. Utöver trafiksäkerheten är det bra om cyklarna är bekväma att cykla på samt att de går att ställa in för att passa gäster som är olika långa. En stor och mjuk sadel är helt rätt för den här cykeltypen och att handtagen är ergonomiska och lagom mjuka gör att gästerna är vid gott mod under hela cykelturen.

2. Touringcykel ”Snabb och Säker”

En touringcykel har utanpåliggande växlar och en mindre upprätt position än standardcykeln som gör att det går lite fortare att ta sig fram och även lättare att hitta ”rätt” växel när landskapet ändrar sig. En Touringcykel har två handbromsar och växelreglage för att växla både med framväxeln och bakväxeln. Även här är det viktigt med en bekväm sadel även om den kan vara något smalare än sadeln som sitter på standardcykeln. Däcken på cykeln bör ha lite mönster och vara minst 35mm breda, men ända upp till 47mm fungerar. Att däcken skall se ut så beror på att cykeln skall rulla bra på asfalt, men även fungera att cykla på grusvägar på och behålla greppet även om det är lite blött ute. Personligen skulle jag rekommendera att lägga lite extra pengar på ett punkteringssäkert bakdäck för att slippa punkteringar i möjligaste mån.

Elcykel ”Lättcyklad och rolig”

Det är nog många som ännu inte har provat en elcykel. I Sverige växer marknaden med elcyklar stadigt och fler och fler inser fördelarna med att kunna glida fram utan att behöva bli svettig. För den som har problem med höfterna eller på annat sätt inte klarar av att cykla i vanliga fall kommer att trivas väl på en elcykel. Gemensamt för smtliga elcyklar är att de kan drivas både med muskelkraft eller gå in och stötta cyklisten upp till en hastighet av 25kmh. Ofta går det att ställa in hur mycket kraft som skall läggas till alternativt så styrs det av hur mycket kraft du belastar pedalerna med.

Med en elcykel kan två personer som annars cyklar olika fort anpassa hastigheten och ta sig fram i 25kmh utan att personen på elcykeln behöver anstränga sig. Det finns en uppsjö av elcyklar och jag tycker att de viktigaste detaljerna är att försäkra sig om hur lätt det är att ta ut och ladda batteriet, hur stabil cykeln är att cykla, hur mycket den väger samt hur den kan repareras alternativt hur mycket det kostar att byta ut batteriet.

Cykelturism i praktiken

Oavsett vilket märke ni funderar på att köpa in vill jag råda er till att handla en cykel från en kunnig cykelhandlare och ett välkännt cykelmärke. Det kanske inte ser ut att skilja sig så mycket mellan de etablerade cykelmärkena och en billigare cykel, men kostnaden i underhåll och nödhjälp längs vägen till era gäster kommer nog att få er att ångra en investering i cyklar med låg kvalitet från början. Att veta vad som är en bra och kvalitativ cykel är inte helt lätt, men om priset är mycket billigare än etablerade cykelmärken är det kanske dags att fundera en gång till innan ni köper 10 cyklar och ställer på ert hotell.

Vill ni ha hjälp att välja cykel eller vill ni köpa samma cyklar som vi använder? Hör av er till mig så kan vi berätta hur vi kan hjälpa till så att ni får cyklar som ni är nöjda med under många år framöver. 


(Leave empty)
10 Jan 2013

Comments powered by Disqus

Välkommen

www.svenskcykelturism.se.

Nyhetsbrev

Länkar

This website was built using N.nu - try it yourself for free.(info & kontakt)